DFC Policy Brief #10

Deseto izdanje Policy Brief-a, autora dr Slavena Živkovića nastoji pružiti osnovne  informacije o naučnoj osnovi istraživanja javnog mnjenja, manipulacija koje postoje, istraživanjima javnog mnjenja u Crnoj Gori, te ulozi medija u prenošenju rezultata istraživanja, kao i dati osnovne preporuke vezano za tu temu.

Istraživanja javnog mnjenja daju priliku da na redovnom nivou imamo uvid u stavove građana i percepciju javnosti o najrazličitijim pitanjima. Međutim, njihova moć u modernom društvu nosi i rizik od manipulacije, što može uticati na političke ishode  i opšte povjerenje u istraživanja javnog mnjenja. Upravo zato, izuzetno je važno razumjeti i primijeniti stroge metodološke i etičke standarde u sprovođenju istraživanja, analizi prikupljenih podataka, te prezentaciji rezultata.

DFC Policy Brief-ovi analiziraju različite aspekte medijskog okruženja, borbu protiv dezinformacija, stranog malignog uticaja i drugih aktivnosti manipulacije informacijama, nudeći konkretne preporuke. Briefovi će biti kreirani u saradnji sa različitim stručnjacima iz zemlje i šireg regiona koji će pružiti dodatni uvid i perspektivu problematike, što će doprinijeti stvaranju i učvršćivaju mreže saradnika koja će održavati i širiti svijest o problemu.

Deseto izdanje publikacije možete preuzeti na OVOM LINKU.