DFC Policy Brief #9

Deveto izdanje policy brief-a, autorke dr Jovane Davidović Vuletić tretira pitanja evropske medijske politike i medijskog ambijenta Crne Gore.

Evropska medijska politika postavlja standarde u očuvanju medijskog pluralizma, podsticanju slobode medija i borbi protiv dezinformacija. Da bi Crna Gora napredovala u evropskim integracijama, ključno je da uskladi medijsku regulativu sa evropskim kriterijumima i pravnom tekovinom Evropske unije. Kako bi postala ravnopravni dio evropskog medijskog prostora, neophodno je da se Crna Gora odlučno bori protiv dezinformacija i zastrašivanja novinara i novinarki, te da izmjenama nacionalnog pravnog okvira podstakne interni pluralizam, samoregulaciju, transparentnost vlasništva nad medijima i transparentnost finansiranja medija iz javnih prihoda.

DFC Policy Brief-ovi analiziraju različite aspekte medijskog okruženja, borbu protiv dezinformacija, stranog malignog uticaja i drugih aktivnosti manipulacije informacijama, nudeći konkretne preporuke. Briefovi će biti kreirani u saradnji sa različitim stručnjacima iz zemlje i šireg regiona koji će pružiti dodatni uvid i perspektivu problematike, što će doprinijeti stvaranju i učvršćivaju mreže saradnika koja će održavati i širiti svijest o problemu.

Deveto izdanje publikacije možete preuzeti na OVOM LINKU.