Pod lupom 002: Božena Jelušić

Podkast Pod lupom predstavlja kratku video formu razgovora sa stručnim ljudima, sa ciljem podizanja svijesti o dezinformacijama, medijskoj pismenosti i tehnologijama.

U epizodi 002 razgovaramo sa Boženom Jelušić, profesoricom književnosti i medijske pismenosti, o tome šta medijska pismenost predstavlja, kakva je situacija u Crnoj Gori i zašto nam je ovaj predmet potreban u školskim klupama na svim nivoima obrazovanja.

Božena Jelušić diplomirala i magistrirala opštu književnost i teoriju književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu. Nakon završetka studija do 2017. radi kao profesorica književnosti i medijske pismenosti u gimnaziji „Danilo Kiš” u Budvi. Dobitnica je najviše crnogorske nagrade u oblasti obrazovanja OKTOIH (2000). Od početka je uključena u reformu crnogorskog obrazovnog sistema kao članica Savjeta za opšte obrazovanje, metodičarka nastave književnosti i medija, autorka predmetnih programa i čitanki za četiri razreda gimnazije. Na njenu inicijativu je u crnogorski obrazovni sistem uveden predmet medijska pismenost, iste godine kada je UNESKO usvojio Parisku agendu informacione i medijske pismenosti, što je rijetka podudarnost globalne i lokalne incijative. Članica je Koalicije za Medijsku pismenost i aktivno sarađuje kao ekspertica u Zavodu za školstvo i nevladinim organizacijama koje se bave medijskom pismenošću. Od nedavno je i poslanica u Skupštini Crne Gore.